ÇANAKKALE KADIN KOOPERATİFLERİ VE MARMARA KADIN KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ÇTSO'DA BULUŞTU

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu ve Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği işbirliğinde'Çanakkale Kadın Kooperatifleri ile Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği Buluşması Paneli' gerçekleştirildi. Panel programı kapsamında, Çanakkale Kadın Kooperatiflerininürettikleri ürünleritanıtabilmeleri için stantlar kuruldu.

ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen Etkinliğe; Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü T. Mustafa Yıldırım, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Nükhet Özcan ve Birlik Üyeleri,Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleriile kooperatif temsilcileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek; “Bugün, üst birliğimiz olan Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği ile Çanakkale’mizde bulunan Kadın Kooperatiflerimizin sorunlarını konuşmak, onları nasıl daha güçlü kılarız sorusuna cevap bulabilmek için bir araya geldik. Kurul olarak kooperatiflerimizle belli aralıklarla görüşerek sorunları irdeledik. Bu doğrultuda birçok eğitim düzenledik. Ülkemizin de ekonomik ve sosyal olarak kalkınabilmesi için Kadın Kooperatiflerimize ve kooperatifçilik kültürüne sahip çıkmalıyız. Bunların doğru olabilmesi için çalışmalıyız” dedi.
Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve ÇOMÜ Biga Meslek Yüksekokulu Kooperatifçilik Programı Danışmanı Öğr. Gör. Muradiye Özel Ödül bölgesel örgütlenmenin önemini vurgulayarak; “Tüm Kadın Kooperatifleri olarak bir araya gelmeli, beraber hareket ederek bir üst örgütlenme planlamalıyız.Bugün Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği aramızda,kendileri kurum kimliği kazanmış bir üst birlik. Kadın Kooperatifleriolarak nasıl olmalıyız, neler yapmalıyız, bu çemberi nasıl geliştirip sesimizi daha geniş bölgelere duyurabiliriz bize aktaracaklar” dedi.
Ticaret İl Şube Müdürü T. Mustafa Yıldırım, Kadın Kooperatifleri Birliğinin nasıl kurulduğunu, üst birliğe nasıl ortak olunabileceğini ve bunun için gerekenleri aktararak  “Üst birlik, güç birliği ve profesyonel yönetim oluşturma gibi birçok avantaj sağlıyor. Sürdürülebilir faaliyetler oluşturmak için; piyasa talebine üretim yapma yetisi, yenilikçi ve gelişmiş bir yaklaşım, güçlü rekabet ortamı ve güçlü ortaklıklar geliştirmek gerekiyor. Çanakkale’de 17 KadınKooperatifi bulunuyor. Bizhepsinin bir birlik olmasını arzu ederiz Böylece daha güçlü ve yeni pazarlara açılma imkânına erişirler” dedi.
Birliğin şeması, işleyişi, faaliyetleri ve Kadın Kooperatiflerine sağladıkları destekleri aktaran Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Nükhet Özcan; “Biz Birlik olarak samimi, himaye ve hiyerarşi bakışıyla önce kendi içinde birlik olarak 3 sene önce kurulduk. Birçok bölgede kadınlarımız ile sürekli irtibat halindeyiz. Görüyoruz ki bizim hem kolektif hem birbirimizin desteğine ihtiyacımız var.  Bugün de sizin ürettiklerinize nasıl katkı sağlarız, sizi nasıl ileriye taşırız bunu konuşmak için buradayız.
Biz Kooperatifçiliğe imece ticaret olarak bakıyoruz. Bu yüzden bir kooperatif kurulurken şartları sağlamak için çok emek harcamak, kolektif bilinç oluşturmak ve ortak paydada buluşmak gerektiğini vurguluyoruz.Emin adımlarla yola çıkan kişilere eşlik etmek istiyoruz. Bu sebeple benzer ürünleri üretilmesini değil piyasanın arz ve talebine göre üretmenin, sürdürülebilir ticaretin önemini anlatıyoruz.
Arge, coğrafi işaret, markalaşma konularını önceliklendiriyoruz. Biz Birlik olarak bu çalışmaları kendimiz yürütüyoruz. Bu konularda destek sağlamadan önce de hep en iyi yaptığınız alanda kooperatifçi olmanızı ifade ediyoruz” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik hakkında bilgi veren Genel Sekreter Sema Sandal; “ÇTSO ve İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak Ülkemizde kadınların istihdamının artırılması ve kadın kooperatiflerinin gelişmesini çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, 2021-2022 yıllarında,  kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi adına kooperatiflerin bir çatı altında toplanarak bir birlik kurulması için birçok çalışma gerçekleştirdik. Yerel yönetimler ve paydaş kuruluşlarla işbirliği içerisinde özveriyle çalışmalar yürüttük. Böylece kadınlarımızın el ele vererek, koordineli bir şekilde üretim yapmasına ve kendilerine bir çatı altında katkı sağlamasına destek olmayı amaçladık. Önceliği Bölgemize vererek kadınların istihdamını teşvik edecek çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz” dedi.
Soru & cevap, hediye takdimleri ve toplu fotoğraf çekimi ile sonlanan Panelin ardından, ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nin giriş bölümünde kadın kooperatifleri tarafından üretilen ürünlerin sergilenmesi için kurulan stantlar gezildi.
 

çanakkale ticaret ve sanayi odası koordinatörlüğünde tobb çanakkale kadın girişimciler kurulu ve marmara kadın kooperatifleri birliği işbirliğinde“çanakkale kadın kooperatifleri ile marmara kadın kooperatifleri birliği buluşması paneli” gerçekleştirildi. panel programı kapsamında çanakkale kadın kooperatiflerininürettikleri ürünleritanıtabilmeleri için stantlar kuruldu.