• Reklam

Turan'dan Çanakkale'ye deprem uyarısı: Yarın değil, hemen şimdi

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale’de deprem konusunda bütün kurumların elini taşın altına koyması gerektiğini ifade ederek, “Bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Hatta sürecin siyasi başarısı da belediyemizin olsun.

Turan'dan Çanakkale'ye deprem uyarısı: Yarın değil, hemen şimdi
14 Şubat 2023 - 22:34
Olmadı, dönüşümü yapan başkanımızın heykelini yeni binaların önüne dikelim; ama ne olur süreci bir an önce başlatalım. Yarın değil, hemen şimdi” dedi.
Turan, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 depremlerin ardından deprem gerçeğiyle bir kez daha acı bir şekilde karşılaştıklarını ifade etti. Turan, “Ülke olarak deprem kuşağındayız. Çanakkale’miz de 1. derece deprem bölgesi. Böyle bir coğrafyada deprem gerçeğini asla unutamayız, unutmamalıyız. Özel sektörün çalışmaları, başta belediyemiz olmak üzere, tüm kurumlarımızın önceliği bu konu olmalı. Biliyoruz ki ilk iş kişide başlar. Bu nedenle depreme hazırlık konusunda bireysel gayretimiz de oldukça kıymetli. Tüm hemşehrilerimiz, vatandaşlarımız kendi konutlarını, iş yerlerini, tüm yapılarını gözden geçirmeli. Binalarımızın depreme dayanıklı olması son derece önemli. Buna dikkat etmezsek, enkaz altında hem kendimiz hem de vicdanlarımız kalır.” dedi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SEFERBERLİK BAŞLATILMALI’
Çanakkale’de de çok sayıda yerin kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğuna değinen Turan, “Ancak Türkiye’nin bu konuda belki de en ihmalkâr şehri, maalesef Çanakkale. Kentsel dönüşüm deyince akla sadece “sosyal konutların” gelmesi büyük yanlış. Şehrimizde Sayın Belediye Başkanının evinin de bulunduğu kordon boyu başta olmak üzere, yaklaşık 1000 sosyal konut ve birçok bölge acil çözüm bekliyor. Büyüklerimiz kordon boyunun nasıl doldurularak genişletildiğini iyi bilir. 2001 yılı Yapı Denetim Kanunu öncesi yapılmış tüm konutlar belediyemiz tarafından acilen risk analizine tabii tutulmalıdır. Eski şehir merkezi, kordon boyu, sosyal konutlar, Fevzipaşa, Atatürk, Barbaros Mahalleleri, Yalı, Troya Caddesi, Sanayi ve Yakın Çevresi, Sarıçay yakın çevresi, ikinci kordon gibi eski yapıların yoğun olduğu bölgelerin her birinde risk tespiti yapılmalı, zemin iyileştirmesi gereken alanlar, riskli tapulu yapılar acilen dönüşüme koyulmalı. Zemin etütçü, belediye, müteahhit ve yapı denetim işbirliği son derece önemli. Adeta seferberlik başlatılmalı” diye konuştu.
‘TOKİ’Yİ ŞEHRE SOKMAM’ ANLAYIŞI İYİ DÜŞÜNÜLMELİ
Turan, TOKİ’nin önemine de dikkat çekerek, “Müteahhit kafası diye ifade edilen, ‘daha fazla kar edeceğim’ anlayışının şehrimizde acilen sonlandırılması elzemdir. Gördük ki son Depremde; eski olup yıkılan binaların yanında yeni yapılıp yıkılan binalar da oldu. Ancak 10 ilde TOKİ’nin yaptığı 135.000 konutun hiçbiri yıkılmadı. ‘TOKİ’yi şehre sokmam’ anlayışının bedeli iyi düşünülmeli. Bu gereksiz inat ve anlayışlara son verilmeli. Her kurumla en yoğun şekilde işbirliğine gidilmeli” diye ifade etti.
‘DÖNÜŞÜMÜ YAPANIN HEYKELİNİ DİKELİM’
Turan, TBMM’nin ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ konusunda ciddi kanunlar çıkartarak, önemli imkanlar sağladığını dikkat çekerek, şunları ifade etti. “Vatandaşlarımız isterlerse bireysel olarak kendileri de binalarını güçlendirebilir, ihtiyaç duyuluyorsa yıkıp yeniden yapabilir. Kentsel dönüşüm bir zarurettir ve kişisel ya da belediye rantının konusu olmamalıdır. Belediyenin bakışı, binalardan ruhsat harcı almak, belediye kasasını güçlendirmek değil; aksine dönüşümü kolaylaştırmak, vatandaşımızı teşvik etmek olmalı. Kim dönüşüm için bireysel, toplu halde, müteahhit ile müteahitsiz adım atmak istiyorsa belediye önünü açmalı. Hukuki düzenlemeler buna imkanveriyor. Bu üzücü sürecin yenisinin yaşanmaması için durumu adeta fırsata çevirip radikal adımlar atılmalı. Hep dedik; Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu’yla birlikte bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Hatta sürecin siyasi başarısı da belediyemizin olsun. Olmadı, dönüşümü yapan başkanımızın heykelini yeni binaların önüne dikelim; ama ne olur süreci bir an önce başlatalım. Yarın değil, hemen şimdi.”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum