• Reklam

BAŞKAN ÜZEN İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ.

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Nisan Haziran 2021 dönemini kapsayan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

 BAŞKAN ÜZEN İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ.
04 Eylül 2021 - 15:23
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Türkiye ekonomisinin 2021'in ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyümeyle rekor bir seviyeye ulaştığını belirterek, “Pandeminin olumsuz etkileri tüm dünyada sürerken, ülkemizin yüksek bir büyüme göstermesi 2021 yılını başarılarıyla tamamlayacağımızı gösteriyor. Büyümenin üretime ve ihracata dayalı olması, geleceğe dair umut veriyor. Sürdürülebilir büyüme ve yatırımların artması için desteklerin devam etmesi gerekiyor.” dedi.
Türkiye'nin ihracatla büyümeye devam ettiğine işaret eden Başkan Üzen, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor büyümede mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının 10,8 puan olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu değer 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşmiştir. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 6,9 puan olarak gerçekleşti. İhracatta ilave destekler, uzak ülke stratejisi ve e-ihracat gibi alanlarda atacağımız adımlarla bu katkı daha da artırılacaktır."
Türkiye'nin pandeminin olumsuzluklarına rağmen büyümeye devam edebildiğini, hızlı büyüme kabiliyetine sahip olduğunu gösterdiğini belirten Başkan S.Kaya Üzen, yakalanan bu ivmenin büyümenin kalıcı ve sürdürülebilir hale gelmesinin önemine vurgu yaptı.

Başkan ÜZEN, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Dünyanın birçok önde gelen ekonomisinde büyüme rakamları yüzde 8-10 civarlarında iken pandeminin devam eden tüm olumsuz etkilerine rağmen Türkiye’nin yüzde 21,7’lik bir büyüme rakamı açık ve net olarak, baz etkisinden çok daha güçlü bir toparlanmanın gerçekleştiğine işaret ediyor. İhracat rakamlarında yakaladığımız yukarıya doğru ivme büyüme rakamlarımızı da olumlu yansıyor. Burada önemli olan sürdürebilir olması.  İş dünyamızda bütün zorlu şartlar altında dahi canla başla çalışıyor. Azim ve kararlılıkla faaliyetlerini sürdürüyor. Verilere baktığımızda inşallah yıl sonunu ortalama yüzde 8’lik bir büyümeyle kapatabiliriz diye umut ediyorum.  
Göstergeler salgına rağmen, reel sektörün çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeyerek yaralarını sarma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Zaman geçirmeden rotamızı kesintisiz büyümeye çevirip, yapısal değişiklikleri tamamlamamız gerekiyor. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve akıl birliği ile şimdi daha çok çalışma zamanıdır.

Çanakkale iş insanları olarak bizde büyümenin sürdürülebilir olması  ve yıl sonu hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Ülkelerin pek çoğunu imrendirecek bu büyümeyi sağlayan üreterek, istihdama katkı sunan, önümüzdeki süreçte büyümemize katkı verecek olan tüccar ve sanayicilerimizi, üreticilerimizi ve çalışanlarımızı da kutluyorum. Bu zorlu süreçte tüm sorunlarımızda yanımızda olan güçlü sesimiz TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na,  iş dünyamıza sağladığı destek tedbirleriyle yanında yer alan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum