ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
20 Haziran 2023 - 00:52
“OSMAN OKYAY: BEKLENTİ, HAZİNE VE MALİYE BAKANIMIZ SAYIN MEHMET ŞİMŞEK’İN DE ALTINI ÇİZDİĞİ ÜZERE RASYONEL POLİTİKALARA GERİ DÖNÜLMESİDİR. İŞ DÜNYASI OLARAK HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ ÜZERİMİZE DÜŞEN TÜM GÖREVLERİ YAPMAYA, ÇALIŞMAYA VE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Haziran Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; Kıymetli Meclis Üyeleri, Sizleri en iyi dileklerimle selamlıyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Güzel bir yaz mevsimini karşılarken, siyasi ve ekonomik gelişmelerin paralelinde çok hareketli günler geçiriyoruz.
 
Bildiğiniz gibi, 14 Mayıs tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçiminde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapacak milletvekilleri belirlendi. Ardından 28 Mayıs tarihinde, Cumhurbaşkanı seçimi için ikinci kez sandık başına gidildi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha milletimizin seçimi ile bu önemli sorumluluğu üstlendi. Kendisini bir kez de bu kürsüden kutluyor ve başarı diliyorum. Bir tebriği de yeni dönemde kabinede yer alan bakanlarımıza ve diğer tüm kamu görevlilerimize iletiyorum.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ve yeni Meclis’in önünde çok yüklü bir gündem var. Ülkedeki herkesin ve tabii biz sanayicilerin de en büyük beklentisi, sürdürülebilir büyüme, üretim ve refah artışı odağında Türkiye ekonomisini güçlendirecek yapısal reformların uygulamaya konulması…

Döviz kurlarının düşük seyretmesi nedeniyle özellikle ihracatçı firmaların dünya pazarlarında rekabet gücünü kaybettiği malumunuz. Son iki haftadır kurda gerçekleşen düzeltme hareketi bir nebze rahat nefes aldırmış olsa da beklenti, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in de altını çizdiği üzere rasyonel politikalara geri dönülmesidir. İş dünyası olarak her zaman olduğu gibi üzerimize düşen tüm görevleri yapmaya, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

Sevgili Üyeler, son bir yıldır içinde bulunduğumuz olumsuzluklara ve buna eklemlenen üzücü 6 Şubat depreminin yarattığı tabloya rağmen, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme kaydetmeyi başardı. Bunda kamu yatırımlarının artmasının payı olduğu gibi, enflasyon ortamında tüketicilerin taleplerini öne çekmesi de büyümeyi etkiledi. Maalesef tarım ve sanayi ise daraldı, öte yandan inşaatta 5 yılın en hızlı büyümesi gerçekleşti. İhracattaki daralma da dikkat çekti.

Bugünkü toplantımızda, sizinle Çanakkale gündeminden öne çıkan birkaç gelişmeyi de paylaşmayı istiyorum. Özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin çok yakından takip ettiği üzere, Çanakkale’miz yeni bir ihtisas OSB’si kazanmış durumda. Yatırımcılardan büyük ilgi gören Ezine Gıda İhtisas OSB, tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde 8 bin kişiye istihdam sağlayacak. Şehir ekonomisi için büyük ekonomik değer taşıyan süt ve süt ürünlerinin yanı sıra tarım ürünleri de bu OSB’de işlenecek. Tarım ve hayvancılığa olduğu kadar bölge ekonomisine de can verecek bir OSB olacağına inanıyoruz.

Yine Çanakkale’mize güzel bir haber de yağışlarla geldi. Geçen yıldan beri hemen her meclis toplantımızda dikkat çektiğimiz kuraklık konusunda akut durum son dönemdeki yağışlarla çözülmüş gibi olsa da kronik sorunumuz maalesef devam ediyor. Bu nedenle iş dünyamızın da halkımızın da suyu bilinçli ve tasarruflu şekilde tüketmesi büyük önem taşıyor.

Bu çatı altındaki tüm iş insanı dostlarımızın bu konuda yüksek hassasiyete sahip olduklarını biliyorum. Malumunuz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sürdürülebilir bir dünya için karbon salımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla önemli girişimlerde bulunuyoruz. Bunlardan biri de şubat ayında devreye aldığımız çatımızdaki Güneş Enerjisi Santrali. 100 kW kurulu güçle elektrik enerjisi üretmeye başlayan santralimiz, üç ayda elektrik tüketimimizin yaklaşık dörtte üçünü (%72,68) karşıladı. Böylece hem maddi fayda sağladık hem de gelecek adına önemli bir yatırıma imza attık. Bu girişimimizin tüm üyelerimize örnek olmasını ve Çanakkale’de GES’lerin sayısının artmasını diliyoruz. Tüm sanayicilerimize de temiz ve verimli enerji sağlayan sistemlere yönelmelerini öneriyoruz. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi Meclis Toplantımızın gündemine geçiyorum” dedi.

“ÇTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK SEMİZOĞLU:ÜLKEMİZİN ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ,   ASIL GÜNDEMİMİZ OLAN EKONOMİYE DÖNÜLMESİ, LİYAKAT ESASLI KADROLAŞMA, GÜVEN VE İSTİKRAR ORTAMI,  SAĞLAM EĞİTİM, SEÇİLEN VEKİLLERİMİZİN TEMSİL YETKİLERİNİ EN DOĞRU ŞEKİLDE KULLANMALARI ÖNCELİKLİ BEKLENTİLERİMİZDİR”

Haziran ayı Meclis Gündeminin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu:Sayın Meclis Başkanım,  kıymetli Meclis Üyesi arkadaşlarım, komitelerimizin, kadın girişimcilerimizin kıymetli üyeleri, değerli basın mensupları; 2023 yılının yarısını geride bırakırken sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyor, Haziran ayı Meclis toplantımıza hoş geldiniz diyorum.
Mayıs ayı Ülkemiz için önemli bir aydı. 14 Mayıs’ta milletvekillerimizi, ortalama % 90 katılım oranı ile gerçekleşen iki tur seçimler sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımızı seçtik.
Seçimlerin Türk Milletine yakışır bir şekilde huzur ve güven ortamında tamamlanması demokrasi adına sevindiricidir. Seçim sonuçlarının Devletimiz ve Ülkemize hayırlar getirmesini  diliyor, seçmiş olduğumuz  Çanakkale Milletvekillerimiz başta olmak üzere tüm seçilen vekillerimizi gönülden kutluyorum. Çanakkale vekillerimizin her biri sevip saydığımız, beraber tabut omuzladığımız ya da düğünde birlikte oturduğumuz arkadaşlarımız, kardeşlerimizdir. Bizleri en iyi şekilde temsil edecek yeterlilikte ve donanımda olduklarına inanıyorum. 
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Cumhur İttifakı adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve yeni kabinede görev alan bakanlarımızı da kutluyor hayırlı olmasını diliyorum.  Ayrıca Çanakkale için sevindirici bir haber daha; fahri hemşerimiz Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı olarak seçildi. Bunun her bir Çanakkaleliye artı bir güç katacağına inanıyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Başkanımızı Mecliste ziyaret etmek için girişimlerde bulunacağız.
Yasama ile yürütmenin işbirliği ve uyum içerisinde çalışması hizmetlerin aksamaması için çok önemlidir. Artık seçimin Ülke gündeminden çıkması ve kamu ve özel sektörde tüm dinamiklerin de belirsizlik ortamını bırakıp işlerine adapte olmaları, önlerine bakmaları gerekmektedir.
Ülkemizin acil çözüm bekleyen sorunlarının çözülmesi,   asıl gündemimiz olan ekonomiye dönülmesi, liyakat esaslı kadrolaşma, güven ve istikrar ortamı,  sağlam eğitim, seçilen vekillerimizin temsil yetkilerini en doğru şekilde kullanmaları öncelikli beklentilerimizdir.
Yeni yüzyılın bu beklentilerimizi karşılaması ve kazananın daima Ülkemiz ve Yüce Türk Milleti olması temennisi ile her koşulda çalışmaya ve üretmeye devam eden fedakâr iş dünyasına da bu vesile ile kolaylıklar diliyorum.
Ben lafını esirgemeyen bir arkadaşınızım, biliyorsunuz. Ama sevindirici gelişmeleri de belirtmek istiyorum. Liyakatin ve insan enerjisinin öne çıktığı bir döneme girdiğimize inanıyorum.
Yeni T.C. Merkez Bankası Başkanımız Sayın Hatice Gaye Erkan 40’lı yaşlarda, son derece liyakatli ve eğitimli. Onun dışında Çanakkale’mizin bacasız fabrikası ÇOMÜ’deki yeni Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu da yine aynı yaşlarda.  Kendilerini kutluyorum.
Bunun her birimizi de sevindirmesi ve önümüze daha umutla bakmamızı sağlaması gerektiğini düşünüyorum.
Rektörümüzü hayırlı olsun demek için aradığımızda çok samimi bir şekilde karşıladı bu bizi ayrıca çok mutlu etti. Eski Rektörümüz de geçen hafta veda ziyaretinde bulunmuştu, kendisine de Üniversitemize sunduğu katkılar için  teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Arkadaşlar, biraz önce de dediğim gibi seçimler geldi geçti,  seçilenler görevlerini icra etmeye başladı ama çok çabuk unuttuğumuz şeyler var. 6 Şubat depremini unuttuk. Ne basında ne kamuoyunda yeterince yer bulmuyor. Türkiye nüfusunun yüzde on beşinin yaşadığı coğrafyadaki bu yıkıcı kayıplara sebep olan felaketi unuttuk.
Artık gerçek gündemimize dönmeliyiz. Biz her ne kadar iş dünyasının sesi olarak gerçek gündemi  her zaman diri tutmaya çalışsak da bu tüm dinamikler olmadan mümkün olmuyor.
Deprem coğrafyasıyız bildiğiniz gibi, bunun için ne yapmalıyız bir iki ay konuştuk sonrasında olmamış gibi yaşamaya devam ettik. Bunun altını çizmek isterim; Çanakkale’miz de deprem bölgesi ve bunun için bir iki göstermelik ziyaret veya konuşmanın dışında pek bir şey yapılmadığını görüyorum. ÇTSO olarak, her türlü desteği vermeye hazırız. Ne yapmamız gerekiyorsa yapacağımızın sözünü veriyoruz. Gerek hükümet gerek belediye yetkililerini bu konuda göreve çağırıyorum. Bunların telafisi yok, giden gelmiyor.
Geçtiğimiz ay Çanakkale’miz 2 asker evladını kaybetti. Er Selçuk Sarıkaya kalp krizi geçirerek, Jandarma Uzman Çavuş Aydın Ceylan Kahramanmaraş’ta vatani görevini yaparken operasyonda şehit oldu. Kendilerine Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan bu çok kıymetli yılda; artık depremdi, terördü bu haberleri duymak istemiyoruz. Maddi yaralar sarılır ancak giden geri gelmiyor. Bunun için bu konuşmamda bunların altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum.
2023 hedeflerimizi tutturamadık ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Yeni yüzyılda tam bağımsız güçlü bir Türkiye için gerekli potansiyelimiz fazlası ile mevcut. Siyasi kaygılardan uzak, Ülkemizin ve Milletimizin bütünlüğü için yapmamız gereken, çalışmak ve üretmek.
En büyük dış ticaret açığı kaynağımız petrol biliyorsunuz. İlk 3 ayda açığımız, petrolden dolayı 6 buçuk milyar dolar küçülmüş ama 2 buçuk milyar dolar da yurt dışından aldığımız otomotiv & araçtan dolayı artmış. Biraz daha mütevazı ve tutumlu olmamız gerektiğine inanıyorum.
ÇTSO olarak Çanakkale için ne yaptığımızı sorarsanız, güzel haberlerimiz var. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından açıklanan mavi bayraklı plaj sıralamasında Türkiye, 551 plajı ile dünya 3'üncüsü olurken Çanakkale’miz mavi bayraklı 12 plajı ile  Türkiye 7’ncisi oldu. Bu sayıyı artırmak da bizim elimizde. Bu konuyu önümüzdeki günlerde gündemimize alacağız.
Geçen yıl bu günlerde Bulgaristan Sofya’da “Her  Mevsim Çanakkale” mottosu ile Yönetim Kurulumuz ve ilgili turizmci arkadaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz bir etkinliğimiz olmuştu. Bunun meyvelerini fazlasıyla alıyoruz. Bulgaristan’ın önde gelen uzmanlaşmış ekonomik medyalarından biri olan Economic.bg, “Türkiye'de 2023'te Popüler Olacak Üç Yeni Destinasyon” başlığıyla yayımladığı haberde Çanakkale’ye yer verdi. Demek ki Bulgaristan’ın ilgisini çekmeyi başarmışız. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.
“KOSMOS VİZE HİZMETLERİ OFİSİNİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK. ÇANAKKALE’MİZE GÜZEL BİR HİZMET SAĞLADIĞIMIZA İNANIYORUM”
Başka bir gelişme de dün gerçekleşti. Kosmos Vize Hizmetleri Ofisinin açılışını dün hep beraber  gerçekleştirdik. Bizim için de Çanakkale için de büyük bir şans olduğuna inandığım Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Georgina Soultanopoulou’nun katılımıyla resmi açılışını yaptık. Kendisi başından beri enerjisi ve pozitif ayrımcılığıyla bizleri destekledi. Bizden sadece fiziki bir mekan istediler. Biz de hemen sağladık. Bunun için çok mutluyuz çünkü basit bir parmak izi işlemi için bile İstanbul’a gitmemiz gerekiyordu. Çok şükür ki artık vize işlemleri Çanakkale’de ikamet eden  vatandaşlarımız için Odamız içerisinde kolaylıkla yapılacak. Dün bu sebeple çok rahat uyudum. Çanakkale’mize güzel bir hizmet sağladığımıza inanıyorum.
Dün açılış kokteylinde Georgina Hanım ile sohbetlerimiz esnasında Yunanistan’ın 1000’in üzerinde adası olduğunu konuştuk. Bu adaların her birine ulaşım sağlanıyor. Bizim Marmara Denizi’ndeki adaların haricinde 2 tane adamız var; Gökçeada ve Bozcaada. 3 yıl önce kendisi eşi ile birlikte Gökçeada’ya geldi. Gökçeada’dan Bozcaada’ya 1 günde getiremedik. Gökçeada-Kabatepe-Eceabat-Çanakkale-Geyikli ve Bozcaada yolunu izleyerek ancak geçiş yapabildiler. Ben Gestaş Yönetim Kurulu Üyesiyim, sizleri temsil ediyorum. Geçen Cuma günü Yönetim Kurulu toplantısında Hasan Yürükçü Bey’in tekrar GESTAŞ Genel Müdürlüğüne getirilmesi kararını imzaladık. Hayırlı uğurlu olsun, Çanakkale fabrika ayarlarına geri dönüyor, yerlileşiyor ve millileşiyor. Hasan Bey Çanakkale’yi ve denizciliği iyi bilir. Adalar arasındaki ulaşım konusunu sıcağı sıcağına Hasan Bey’e aktardım. Projeler geliştirmemiz gerektiğine inandığımı söyledim kendisi de kabul etti. Bu konularda sizlerin fikirleri de çok önemli.
Ticarette bazen beklemek gerekiyor. Döviz kurları oturmadığı sürece ihracatçıların işi zor oluyor. Asgari ücret de  gündemde. Artış olduğunda herkesin maliyetleri etkilenecek. Çalışanla işveren bir bütün, herkesin mutlu olacağı bir Türkiye olmalı. İnşallah bunların hepsinin üstesinden geleceğiz.
31 Mayıs’ta TOBB  79. Genel Kuruluna delegelerimiz ve Genel Sekreterimiz ile katılım sağladık. Çanakkale’ye olan desteğini her fırsatta ve ortamda dile getiren ve bunu bize hisettiren Birlik Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu Bey ve ekibi güven tazeledi.
Beni de Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliğine uygun gördüler. Geçen dönem de öyleydim. Bu Konsey Üyeliği basit bir konum değil. Bu göreve seçilme sebebimiz Odamızın hizmet kalitesi ve üyeleri ile olan irtibatı oldu. Huzurlarınızda sizlere, Meclis Üyelerimize, en başta Genel Sekreterimiz Sayın Sema Sandal olmak üzere sekretaryaya çok teşekkür etmek istiyorum. TOBB’a gittiğimiz zaman Çanakkale’ye olan bu yaklaşımı ve pozitif ayrımcılığı hissediyorsunuz. Çalıştık, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Yasin Başaran  tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Mayıs ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Genel Sekreter Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri onaylandı.
Azami fiyat tarifelerinin okunması akabinde bir bilgilendirme yapmak isteyen Selçuk Semizoğlu; “Burada her yaz genelde Bozcaada’nın azami fiyat tarifelerini gündeme geliyor. Bir kamuoyu bilgilendirmesi yapmak istiyorum. Biz, Üyelerimizin hakkını savunmak için buraya seçildik. İlimizin ticaretini ve sanayiini geliştirmek için buradayız. Ancak  çok yüksek fiyatlı bazı ürünleri de görüyoruz. Komitemizde de görüşülüyor bu konu. Komitemiz, kendilerinin hakkını savunmamızı bekliyor. Ancak herkesi bir tutmamakla beraber, bazı firmalar azami fiyat tarifesini gösterip Odanın bu fiyattan satışa onay verdiğini aktarıyor. Biz de, “Bu tarife Üyemizin isteği üzerine Odamız tarafından verilmiştir” şeklinde bir açıklama yapıyoruz. Bunlar azami fiyat tarifeleridir. Komiteye oradan Yönetime sonra da burada sizlerin takdirine kalıyor. Bu konuda çok tartıştık, özel bir toplantı yaptık. Üyelerin haklı oldukları yönler de var. Bu tarifeleri sezonluk aldıklarını ancak üzerinden çok geçmeden artışlar yaşandığı için yetersiz kaldığını ifade ediyorlar. İlgili Komitemizin tasdik etmesi ile onayladık. Çoğu içimize sinmedi ancak serbest piyasa olduğu için müdahale edemiyoruz ne yazık ki. Tabi hizmetin kalitesi ve sunumunu da kontrol edemiyoruz. Yerel yönetimler sorumluluklarını yatırımcıyla karşı karşıya gelmemek adına üzerinden atıyor ve bize yüklüyorlar. Bugüne kadar kabul ettik, ancak belirttiğimiz gibi “Azami Fiyat Tarifesi” bunlar” dedi.
Osman Okyay; “Bu tarifeler bizim bu sınırı geçemezsin demek üzere verdiğimiz tarifeler. Tabi burada lokasyonun Ada olması da etkili. Ulaşım ve  hizmet sağlama koşulları zor,  kiralar yüksek ve sezonun kısa olması bu yüksekliği getiriyor. Dünyanın her yerinde adalar zaten daha pahalı seçenekler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Toplantı, Mayıs ayında doğum günü olan Üyelerin okunması ve pasta kesiminin ardından gündeme gelebilecek diğer konular maddesine geçildi.
Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik: “Odamızı temsilen  İl Trafik Komisyonunda görev yapıyorum. Çanakkale Belediyesi’nin Saat Kulesi çevresindeki sokakların trafiğe kapatılmasıyla alakalı 2021 yılına ait bir kararı var.. Bununla ilgili itirazlar dile getirildi. Bu karar turizm açısından İlimize zarar verir. Turistlerin konaklama ve yeme-içme alanlarına ulaşımını zora sokar. O bölgede esnaflık yapan kişiler için çok büyük bir sorun oluşturur. Bu konuda kararın gözden geçirilmesini ve turizmi baltalamayacak bir çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.
Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Temiz: “İlimizin çok ciddi bir otopark sorunu var bunu ele almak gerekiyor. Belli aralıklarla bu alanların trafiğe açılması uygulanabilir”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman: Ben daha önce açılır – kapanır bariyerler yapılmasını önermiştim. Esnafa ve turizmcilere anahtarlardan verilip istedikleri saatlerde açabilmelerine olanak sağlanabilir. Çok daha büyük bir sorunumuz var o da otopark. Önce bunu gündeme almak gerekiyor” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum