ÇTB EV SAHİPLİĞİNDE SÜT SEKTÖRÜNE İLİŞKİN İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ 14.02.2022

Süt ve süt ürünleri sektör temsilcileri süt sektörüne ilişkin istişarelerde bulunmak üzere Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde bir araya geldi.

ÇTB EV SAHİPLİĞİNDE SÜT SEKTÖRÜNE İLİŞKİN İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ 14.02.2022
16 Şubat 2022 - 13:54
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen’in evsahipliği yaptığı toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ,  Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Latif Candan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Kılıç, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Hakan Batıbeki, Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Derneği Başkanı Ali Atak ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Öztürk, Kadir Tınmaz, Derya Tahsildaroğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı – TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, Bayramiç Süt Birliği Başkanı Mehmet Arslan, ÇTB Meclis Üyeleri Cengiz Yanmaz ve Güray Özsoy ve 5.Meslek Komitesi Firma temsilcileri katılım sağladı.

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen açılış konuşmasında“Öncelikle katılım sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek sözlerine başladı.
Çanakkale’nin süt üretimine dayalı, koyun-keçi yetiştiriciliğinin ve süt sığırcılığının yapıldığı önemli merkezlerden biri olduğunu belirten Başkan Üzen; bu önemi üretilen süt miktarından ziyade, üretilen sütün kaliteli olmasından ileri gelmektedir”dedi.

Üzen ayrıca, “Ezine, Ayvacık ve Bayramiç yöresinde üretilen koyun, keçi ve inek sütlerinin karışımından işlenerek üretilen Ezine Peynirimizin ünü, Türkiye sınırlarını aşmıştır.  Süt sığırcılığında ve süt keçiciliğinde yüksek verimli damızlık hayvanların olması,  İlimizin güçlü yönlerinden biridir” dedi.

Başkan Kaya Üzen “Borsamızın komiteleri arasında büyük işlem hacmine sahip olan Süt ve Süt Ürünleri Sektörümüze yönelik olarak gereken her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya çalışmaktayız. Bugün de tüm sektör oyuncularının katılımları ile düzenlemiş olduğumuz bu toplantımızın sektörün tüm paydaşlara hayırlı olmasını ve tüm kesimlere katkı sağlamasını diliyorum” dedi.

Başkan Üzen’in ardından toplantıda ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Aktürk küçükbaş hayvan sütü maliyet hesaplamalarına ilişkin olarak bir sunum gerçekleştirdi.

Süt ve süt ürünleri sektörünün paydaşlarının yer aldığı ve sektörün tüm yönleri ile ele alındığı toplantıda, özellikle süt fiyatları, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı oluşan peynir satış fiyatları, hammadde tedariki, Ezine Peyniri adı altında üretilen sahte peynir üreticileri ile mücadele, tüketici alışkanlıklarındaki değişim, ihracat, laboratuar altyapı çalışmaları, mandıracıların stok fazlalığı, Coğrafi İşaretli Ezine Peyniri’nin uluslar arası coğrafi işarete kavuşmasına ilişkin çalışmalar ve firmaların tanıtım çalışmalarına destek hususları görüşüldü.

Ayrıca sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilerek, süt sektörüne ilişkin devletin sağladığı desteklemeler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu yem bitkileri projesi, süt sağım makineleri projesi ve yıllara ilişkin süt verimindeki artış durumları hakkında bilgi edinildi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum