• Reklam

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
10 Kasım 2023 - 02:25
ÇOK ACİL BİR ATEŞKESE İHTİYAÇ OLDUĞU APAÇIK
Kasım Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis Üyeleri, sizleri en iyi dileklerimle selamlıyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
Dünyadaki gelişmelerin epey hız kazandığı bir dönem yaşıyoruz. Hemen yanı başımızda, Filistin’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Birleşmiş Milletlere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini aşmış durumda. Çok acil bir ateşkese ihtiyaç olduğu apaçık. Biz de en kısa zamanda bu savaşın bir son bulmasını ve iki taraf arasındaki sorunun barışçıl bir çözüme kavuşturulmasını temenni ediyoruz.
Filistin’de ve benzeri ezilen ülkelerde yaşananlar, toprak bütünlüğünün, bağımsızlığın ne denli önemli olduğunun bir kanıtı. Eğer bugün biz, ülke olarak benzer bir durumdan çok çok uzakta isek bunun en büyük nedeni, Kurtuluş savaşımız ve sonrasında kurulan Cumhuriyetimizdir. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kere daha rahmet ve minnet ile anıyorum.
CUMHURİYETİMİZİN 100. YAŞINI BİR KEZ DAHA KUTLUYORUM VE HEPİMİZ İÇİN AYDINLIK BİR GELECEK DİLİYORUM
Nitekim bağımsız nefes almanın, bu topraklar üzerinde birlik ve beraberlik içinde yaşamanın ne büyük bir nimet olduğunu gönülden hissedenler olarak, 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. Yılını büyük coşkuyla kutladık. Hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına adım attık. Büyük umutlarla, hayallerle, daha fazla çalışma daha büyük işler başarma azmiyle… Cumhuriyetimizin 100. Yaşını bir kez daha kutluyor ve hepimiz için aydınlık bir gelecek diliyorum.
İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yanı sıra ikinci yılına giden Rusya – Ukrayna Savaşı da dünyada gerginlik yaratmaya devam ediyor. Makro ekonomik dengeleri etkileyen bu iki önemli faktör, Türkiye’de de iç piyasa üzerinde etkili oluyor. Çünkü petrol fiyatı ve dolayısıyla enerji maliyetleri artıyor.
Enerjinin yanı sıra kullandığımız ithal girdilerin maliyetlerinde de önemli yükseliş yaşanıyor. Bunların yalnızca üretim için değil; günlük yaşamda vatandaşın kullandığı, satın aldığı her şey üzerinde de aleyhte bir etkisi var. Konut giderleri de ulaşım giderleri de vatandaşın markette doldurduğu filenin maliyeti de hep artıyor. Dolayısıyla bu da enflasyonu körüklüyor.
Burada uzunca bir süre Türkiye’nin düşük faiz politikasının yanlışlarını konuştuk, hep birlikte eleştirdik. Şimdi yeni ekonomi yönetimimiz enflasyonu düşürmek için yüksek faiz politikasına geçiş yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son olarak 26 Ekim’de gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkardı. Buna rağmen Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK verilerine göre ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 61,36, aylık enflasyon ise yüzde 3,43 oldu.
Atılan tüm olumlu adımlara rağmen enflasyonda başladığımız noktaya, yani 2021 eylül ayındaki seviyeye, iki yıldan önce dönemeyeceğimiz belirtiliyor. Enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı anlaşılıyor.
Öte yandan faizin daha yükseltilmesinin piyasada durgunluğu artıracağı da muhakkak. Bu da büyüme oranının düşmesi anlamına geliyor.  Dolayısıyla bugün ekonomi yönetiminin enflasyon mu büyüme mi sorusunun cevabını düşük enflasyondan yana kullandığını söylemek yanlış olmaz ki bu da doğru bir tercih.
                  
2024 yılının arifesinde, Merkez Bankası faiz oranlarını reel düzeye çekerek enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, hükümetin de bütçe politikaları ve yapısal reformlarla büyümeyi desteklemesinin önemli olduğunu belirtmek istiyorum.
TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN SANAYİCİMİZ, İŞ İNSANLARIMIZ YILMADAN BIKMADAN ÜRETMEYE, DEĞER YARATMAYA GAYRET EDİYOR
Reel kesimin, sanayinin içinde bulunduğu tüm zorluklara rağmen sanayicimiz, iş insanlarımız yılmadan bıkmadan üretmeye, değer yaratmaya gayret ediyor.
Bildiğiniz gibi İstanbul Sanayi Odası geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasını açıkladı. Şehrimizin iki büyük sanayi kuruluşu Dardanel Önentaş Gıda ve Altınkılıç Gıda da 2022 yılında gerçekleştirdikleri üretimden satış rakamıyla bu listede yer almaya hak kazandı. Üretim ve istihdama sağladıkları katkı için her iki firmamıza da teşekkür ediyor ve başarılarından dolayı kutluyorum.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi Meclis Toplantımızın gündemine geçiyor ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nu kürsüye davet ediyorum.” dedi.
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Sayın Meclis Başkanım, Komitelerimizin,  kadın ve genç girişimcilerimizin kıymetli üyeleri,  Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Değerli Basın Mensupları, Kasım ayı Meclis toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum, hoşgeldiniz.

GAZZE’DE YAŞANAN VE 57 İSLAM ÜLKESİNİN İZLEDİĞİ İNSANLIK DRAMININ BİR AN ÖNCE SON BULARAK KALICI BARIŞIN SAĞLANMASINI TEMENNİ EDİYORUM.  

Cumhuriyetimizin 100. Yılını gurur ve coşku ile kutladığımız 2023 yılının sonlarına gelirken önümüzdeki yeni yüzyılın iş dünyamız ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Ülkemiz ile birlikte tüm Dünyada da farklı gelişmeler yaşanıyor. Gazze’de yaşanan ve 57 İslam ülkesinin izlediği insanlık dramının bir an önce son bularak kalıcı barışın sağlanmasını temenni ediyorum.

2022 Ekim ayında yapılan Oda seçimlerimizin üzerinden bir yıl geçti. Afetlerle uyandığımız bir yıl geçirdik, motivasyonumuz zaman zaman düştü. Afetlerle beraber yeni ekonomik politikalarla uyandığımız günler de oldu ve devam ediyor. Oyun sırasında kurallar değişiyor.  Türkiye Yüzyılına girerken umudumuzu canlı tutuyoruz ama daha temkinli ve dikkatli olmamızı gerektiren bir döneme de giriyoruz. Finansmana erişim daha maliyetli ve zor olacak. Bu yüzden ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız, büyük risklere girmememiz ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor.

Yeni dönemde bir yılımızı tamamladık ve kötü bir yıl geçirdik derken şunu da beraberinde anlatmak istiyorum. Her koşulda devam eden bir temsil görevimiz var. Ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak Meclis üyelerimizin daha katılımcı olmasını, komitelerimizin daha aktif çalışmasını arzu ediyorum. Bu gündem maddelerine, Odamızın faaliyetlerine hepimizin öneri ve katkı sunması çok önemli. Üniversite ile olan çalışmalarımıza ışık tutması için bir anket çalışması paylaştık ama ne yazık ki geri dönüşler üye sayımıza oranla az ve Meclis üyelerimizden ise sadece 16 arkadaşımız cevaplamış. Hep birlikte olursak daha fazla üreteceğiz ve sorunlarımızı birlikte çözeceğiz.

TÜFE’deki değişimin 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre %55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,26 olduğu açıklandı.

Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Ekim ayında İhracatımız ise %7,4 oranında artarak 22 milyar 873 milyon dolar, ithalatımız ise, %1,3 oranında artarak 29 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu verilere göre dış ticaret açığımız 6,7 milyar dolar seviyesinde ve yine Atamızın “üretmeye mecburuz” ifadesini doğruluyor.  

Birazdan Hesap İnceleme Komisyonumuz bilgi verecek ben de kısaca söz etmek istiyorum. Ekim ayı aidat ayımız biliyorsunuz, 31 Ekim itibarı ile gelir bütçemiz 21.019.214 TL ile % 116,83 oranında. Gider bütçemiz ise 12.653.528 TL ile % 70,30 seviyesinde. Azami tasarruf ve şeffaflık ilkelerimizden ödün vermeden bütçemizi en doğru şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Odamıza ait yükümlülüklerini yerine getiren tüm üyelerimize de buradan teşekkür ediyorum.
Ticaret ve Sanayi Odaları kar amacı güden kurumlar değil. Bütçemizi yönlendirmemiz konusunda siz değerli Meclis üyelerimizin de görüş ve önerilerine ihtiyacımız var. Ancak şunu belirtmek isterim ister kamu ister özel hiçbir şekilde bağış yapma yetkimiz yok.

Son toplantımızdan bu yana faaliyetlerimiz ve güncel gelişmeler hakkında da bilgi vermek isterim.

Çarşıya bir hareket getirmek ve burada faaliyet gösteren üyelerimizin motivasyonunu artırmak amacı ile Kemalpaşa Mahallesi Muhtarlığı ile birlikte “indirim günleri” adı altında bir faaliyet gerçekleştirdik. Başkan Yardımcımız Ersin Bey Odamızı temsilen katılım sağladı.

TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığına seçildi ve bizleri yine gururlandırdı. Kendilerine üstlendikleri birçok görevin yanında bu görevde de başarılar diliyorum.

İl Afet ve Acil Durum Müdürümüz İbrahim Tarı Bey’in ziyareti oldu. Emekli oluyormuş çok değerli ve bilgili bir bürokrattı. Sivil hayatında kendisine başarılar diliyorum.

TOBB Çanakkale İl Kadın ve Genç Girişimciler İcra Kurulu Seçimlerimizi gerçekleştirdik. Birce Hanım Başkanlığa devam ediyor. Genç Girişimler Kurulunda ise yeni dönem başkanı Emrah Kuru kardeşimiz oldu. Her iki kurulumuza da yeni dönemde başarılar diliyorum. Aktif Kurulların siyasetten uzak üyelerden oluşması için tavsiyede bulundum.

Komitelerimizden gelen talepler üzerine fuar ziyaretlerimizi organize ediyoruz. 21 no’lu Meslek Grubunda Faaliyet Gösteren Üyelerimiz TÜYAP’da düzenlenen  36. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri Fuarına katılım sağladılar.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ

Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında Ankara’da düzenlenen TOBB Marmara Bölge Toplantısı’na katıldım. Toplantıda çok notlar aldım, kısaca sizlere de aktarmak istiyorum. Meclis üyeleri eğitimi yakın zamanda planlanıyor, buna tüm üyelerimizin katılımını rica ediyorum. Sosyal medya kullanımı çok önemli. Odamızın sosyal medya sayfalarını takip etmeyen Meclis üyelerimiz var. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm gibi konuları TOBB çok önemsiyor ve bu faaliyetleri daha etkin yürüteceğiz. Kredi Garanti Fonundan daha çok faydalanmalıyız. Dış ticaret ve proje biriminde görev yapmak üzere personel alım ilanı verdik.

Kriterlerimize en uygun adayları değerlendirerek istihdam edeceğiz. Torpil yok kimse beni veya Meclis üyemi aramasın. Tamamen liyakat ön planda olacak. 

Ankara’da iken İlimizdeki oda ve borsa başkanlarımız ile birlikte Sayın Vekilimiz Ayhan Bey ile de görüşme fırsatımız oldu.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına ev sahipliği yaptık ve Odamızı temsilen Başkan Yardımcımız Ersin Bey katıldı.

Samsun, Trabzon ve Rize illerini kapsayan iki günlük bir Karadeniz iş gezisi gerçekleştirdik. Samsun Valimiz Sayın Orhan Tavlı Bey’i ve bu illerin Ticaret ve Sanayi Odalarını ziyaret ettik. Hepsi bizi Çanakkale Zaferimizin yüzüncü yılı olan 2015 yılında ziyaret etmişlerdi, biz de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında iade-i ziyaret yapmış olduk. Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri Meclis Başkanları ile birlikte bizleri karşıladılar ve misafir ettiler.   Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Kardeş Oda Protokolü imzaladık.

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Güven Aksoy’a da ziyarette bulunduk.

Genç çiftçilere ve kompost üretmeye yönelik ÇOMÜ tarafından yürütülen proje toplantısına katıldım. Çiftçilerimizin doğru tarım politikalarına yönlendirilmesi adına projeyi önemsiyorum.

Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik Bey ve Komite Üyemiz Nigün Gökser Hanım  “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çanakkale ve Turizm” Paneline konuşmacı olarak katıldılar.

İSO İkinci 500’de Dardanel Önentaş 43. Sırada, Altınkılıç Gıda 341. Sırada yer alarak bizleri gururlandırdılar.

Üyemiz Agonya Fuarcılık tarafından Çıplak Köyünde düzenlenen Tarım Fuarı ile Antalya’da düzenlenen 12. Yörex Yöresel Ürünler Fuarı’na Çanakkale Ticaret Borsası ile birlikte stand açarak katılım sağladık. Tarım Fuarına Karadeniz seyahatinden dolayı katılım sağlayamadım ama YÖREX’e katıldım.

LÖSEV Haftası sebebi ile Bursa Koordinatörlüğünden yetkililer Çanakkale’deki hasta çocuklarımız ile birlikte Odamızı ziyaret ettiler. Tüm çocuklarımıza acil şifalar diliyorum.

Son toplantımızdan bu yana 61 üyemiz aramıza katılırken, 13 üyemiz de kaydını sildirdi ve bugün itibariyle toplam üye sayımız 9377 oldu.

ULU ÖNDERİMİZ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELEMİZİN TÜM KAHRAMANLARINI RAHMET VE MİNNET İLE ANIYORUM.

Sözlerime son verirken Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını bir kez daha kutluyor, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnet ile anıyorum. Türk İş Dünyasının bu kutsal emanetleri yüzyıllar boyunca koruyarak genç kuşaklara aktaracağına inancımın tam olduğunu belirtiyor ve beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.” dedi.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Ekim ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

Meclis, söz alan Meclis ve Komite Üyelerinin gündeme getirdiği konularla devam etti.

19 Ekim 2023 Perşembe günü gerçekleştirilen TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu seçiminde seçilen İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Cem Öner, İcra Komite Üyeleri Emir Üstün ve Çağrı Şavaş Meclis toplantımıza katılım sağlayarak kendilerini tanıttılar.

Meclis Üyesi İlkay Erdoğan, ÇOMÜ tarafından zeytinyağı ile ilgili gerçekleştirilen çalıştaya katılım sağladığını, yapılan çalıştayın verimli geçmediğini üniversite bünyesindeki akademisyenlerin anlattıklarıyla firmaların işleyişinin çok farklı olduğunu dile getirdi.

Meclis Üyesi Armağan Aydeğer, Turizm sektörünün 2023 yılının geçtiğimiz yıllara göre oldukça verimli geçtiğini fakat gıda girdilerinin büyük bir çoğunluğu %1 KDV oranı ile vergilendirilirken konaklama sektöründe kesilen faturalar konaklama ve yemek hizmetlerinde %10 KDV, toplantı, organizasyon kalemlerinde %20, eğer hizmet konaklama ile birlikte veriliyorsa ayrıca %2 ilave konaklama vergisine tabi olması turizm sektörünün en büyük sıkıntısı olduğunu dile getirdi.

Meclis Üyesi Sefer Kaya Üzen, Teknopark ile ilgili söz aldı.

20 no’lu Komite Başkanı A. Berna Ergin, OSGB’lerin Bakanlıkla entegrasyon sağlaması için şirketlere görevlendirilen uzman personelin ve hekimlerin bilgilerini İSG Katip Sistemine girildiğini, bu takip sisteminin SGK ile güncel gitmediğini belirterek bu durumun işleyişte sıkıntı yarattığını, ayrıca nace kodlarından dolayı KOSGEB desteklerinden faydalanamadıklarını belirtti.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum