• Reklam

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS VE ORTAK KOMİTE TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite ve Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU'nun katılımıyla gerçekleşti.

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS VE ORTAK KOMİTE TOPLANTISI YAPILDI
16 Eylül 2023 - 20:03
Toplantının ilk konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkan Vekilim, Komitelerimizin,  kadın ve genç girişimcilerimizin değerli üyeleri,  Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Kıymetli Basın Mensupları, Ortak Komite ve Eylül ayı Meclis toplantımızda sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum. Hoşgeldiniz.

Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu özel yılın, acısıyla tatlısıyla son çeyreğine geldik. Sağlık ve huzurun her şeyden önemli olduğunun farkına vardığımız bir yıl oldu. 

Öncelikle; 22 Ağustos Salı günü Çanakkale Merkeze bağlı Damyeri mevkiinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangından dolayı Çanakkalemize tekrar geçmiş olsun diyor, ormanlarımızın gerçek sahibi orman köylülerimiz başta olmak üzere; sarsılmaz gücünü bir kez daha gösteren Büyük Devletimize, Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya, Sayın Valimiz İlhami Aktaş’a, siyasilerimize, cansiperane çalışan fedakar Orman teşkilatına, itfaiye ekiplerine yangının söndürülmesi için verdikleri uğraştan dolayı teşekkür ediyorum, hepsine minnettarız. Allah bir daha böyle bir felaketi göstermesin.

Bugün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Hocamız Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu proje ekibi ile birlikte aramızdalar. Yeni eğitim öğretim yılının kendilerine ve tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Göreve atandığından beri Sayın Rektörüm ile sıklıkla bir araya geldik. Enerjisi ve pozitif yaklaşımı ile Üniversitemizin hizmet çıtasının yükselmesine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum. 2023 ÖSYS sonuçlarına göre istatistikler de ÇOMÜ için gurur verici.  10.380 kontenjana 10.234 öğrenci yerleşmiş ve doluluk % 98,59 oranında. Ülkemizin dört bir yanından tercih edilmesi de bizleri ayrıca sevindirdi. İlk 10.000’e girip üniversitemizi tercih eden öğrenci sayımız ise 69. 40 bin merkezde 15 bin de ilçelerimiz de olmak üzere toplam 55 bin öğrencisi ve akademik kadroları ile eğitim ve bilime katkılarının yanı sıra İl ekonomisine de büyük katkıları olan Üniversitemiz ile işbirliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Tabiri caizse ben Üniversitemiz için Çanakkalemizin en büyük fabrikası diyorum. Üniversitemizin 2 sene kapalı kaldığı zamanlarda özellikle yeme içme ve hizmet sektöründe uğraşan arkadaşlarım ne denli zorluk çektiklerini yakınen ben de hissettim. Bu amaçla ÇTSO-ÇOMÜ İşbirliği Komitesi kurduk ve tüm üyelerimizin Üniversitemizden beklentilerini ölçmek, görüş ve önerilerini almak için bir anket çalışması başlattık. Ankete katılmayan Meclis üyelerimizin de katılımlarını rica ediyorum.  Bu anket bizi aydınlatıp, gitmemiz yolu gereken yolu gösterecek.


ÇANAKKALE GASTRO AKADEMİ PROJESİ İLE GASTRONOMİ KÜLTÜRÜNÜ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ


Sayın Rektörüm, Değerli Üyelerimiz,  Turizm şehri olma potansiyeline fazlası ile sahip ama henüz olamamış bir ilde yaşıyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu potansiyeli kazanca çevirmek için de Üniversitemiz ile işbirliği içinde olacağız. Çanakkale Evi’ni Gastronomi Evi olarak hizmete sunup gastronomi kültürünü ortaya çıkararak hem yeni bir destinasyon yaratmak hem de sektöre vasıflı personel kazandırmak amacı ile GMKA’na sunduğumuz “Çanakkale Gastro Akademi” başlıklı projemizde inşallah proje ortaklığı yapacağız. Çok güzel projeler ortaya çıkacak.

Çok kısa olarak son Meclis toplantımızdan bu yana faaliyetlerimizden kısaca bahsedip konuşmamı bitirmek istiyorum. 

Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın İsmet Güneşhan ve Sayın Özgür Ceylan, önceki dönem milletvekillerimiz Sayın Muharrem Erkek ve Serdar Soydan, İl ve ilçe teşkilatları ile birlikte Odamızı ziyaret ettiler.

Bayramiç 27.İda Kültür ve Sanat Festivaline destek vererek katılım sağladık.  Genel Sekreter Sema Sandal da Odamızı temsilen gerçekleştirilen Güzellik Yarışması’nda jüri üyesi oldu.

TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Metin Kenar,  Mesleki Sorunlar Komisyonunda görevlendirildi.

Sigorta acenteliği sektöründe faaliyet gösteren bir üyemizin TOBB’da sektörü temsil etmesi çok önemli. Metin Bey’e başarılar diliyorum. 

Akredite bir Odayız ve tescillenmiş hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için çalışıyoruz. Genel Sekterimiz Sema Hanım ve Akreditasyon Sorumlumuz Şerife Hanım yeni akreditasyon standartları ile ilgili eğitime katılım sağladılar. 

Halkbank Balıkesir Bölge Koordinatörlüğüne yeni atanan Şenol Şengül, Balıkesir Bölge Ticari ve KOBİ Pazarlama Bölüm Müdürü Turay Baş ve Çanakkale Şube Müdürü Kerem Ünlü Odamızı ziyaret ettiler. Üyelerimizin finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını kendilerine aktardım.

Yeni Emniyet Müdürümüz Selim Arıcı’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızın İcra Komitesi Seçimlerini 19 Ekim tarihinde gerçekleştireceğiz. Başvurular uzadı, bu konuyu da hatırlatmak isterim. 

Final maçında Sırbistan’ı 3-2 yenerek namağlup şekilde Avrupa Şampiyonu olan Voleybol Takımımız bizleri gururlandırdı, takımımızı tebrik ediyorum.

09 Eylül’de başlayan Troya Kültür Yolu Festivali büyük coşku ve vatandaşlarımızın yoğun ilgisi ile Çanakkalemizde devam ediyor. Festival kapsamında ÇTSO Çanakkale Evimiz  dünyaca ünlü ressam Devrim Erbil’in eserlerine ev sahipliği yapıyor.  Sergimizi ilk gün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Batuhan  Mumcu, Sayın Valimiz İlhami Aktaş, Milletvekilimiz Sayın Ayhan Gider,  Alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir ve beraberindeki heyet ziyaret ettiler. Hep birlikte Kortej yürüyüşüne katıldık. Ben huzurlarınızda T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a,  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Batuhan  Mumcu’ya, Sayın Valimiz İlhami Aktaş’a, Milletvekilimiz Sayın Ayhan Gider’e,  Gelibolu Tarihi alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir ve ekibine, emek veren tüm kurumlara ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Şehrimiz bir haftadır konser havasında Avrupa Kenti gibi. Festivalin en güzel yanı hiçbir şekilde protokolün olmaması. Herkes istediği yerde konserleri, gösterileri seyredebiliyor. Çanakkale için, turizmi, için, ticareti için bu festivallerin her sene sürekliliğini diliyorum. Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilk günden beri ne istiyorsanız yanınızdayız dedik ve onu da yerine getirdik çok şükür.
Tekirdağ TSO Başkanı ve aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Cengiz Günay ile birlikte Üyemiz Mehmet Sadi Önen’in işyeri açılışına iştirak ettik. Tüm üyelerimiz ile birlikte bu enflasyonist ortamda yatırım yapan, elini taşın altına koyan, istihdam sağlayan girişimci yeni üyelerimize bol bereketli kazançlar diliyorum. Allah işlerini rast getirsin.
Sayın Rektörüm, Komitelerimizin ve Meclisimizin kıymetli üyeleri, TOBB Başkanımız   ve Avrupa Odalar Birliği (Eurochambres) Başkan Vekili Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun özel daveti üzerine 11-12 Eylül tarihlerinde İspanya’da geçekleştirilen resmi ziyaret programına katıldım. İspanya Odalar Birliği Başkanı José Kuis Bonet evsahipliğinde Eurochambres Başkanlık Divanı toplantısında ve Madrid Büyükelçimiz Sayın Nüket Küçükel Ezberci’yi ziyaret programında yer aldım.

Rifat Başkanımız gerçekten Türk İş dünyasını en iyi şekilde temsil ediyor. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da temsil kabiliyetinin ne denli güçlü olduğuna, Türk iş insanına olan bakış açısı ve güvene ne kadar olumlu katkı sunduğuna yakından şahit oldum ve bir kez daha Birliğimiz ile gurur duydum. Önümüzdeki süreçte iki Ülke arasındaki işbirliğinin daha da artacağına inanıyorum.
Bugün gazeteci Vahap Munyar ile bir görüşmemiz oldu. Tarımdan turizme, sanayiden ihracata Çanakkale ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Çanakkale gerçekten tüm Türkiye’nin gözbebeği ve hepimizin bu memlekete borcu çok. 1915 Çanakkale Köprüsüyle Çanakkalemizin daha fazla ulaşılabilir bir il olduğunu konuştuk. Çanakkale’ye gelenler ayrılmak istemiyorlar. Şehrimizin güzelliklerinin herkes farkında.
Ekonomik verilere çok girmeden sadece ihracat rakamlarımızı vermek istiyorum. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; ihracatımız  %0,4 oranında azalarak 164 milyar 907 milyon dolar, ithalatımız ise  %3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kur yükseldi diyoruz ama dikkat ederseniz ithalatımız artıyor. 2023 hedeflerimizi ne yazık ki tutturamıyoruz ve dış ticaret açığımız kapanmıyor. Ulu Önderimizin yüz yıl önce söylediğini her toplantıda vurguluyorum, yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü söylemeden geçemeyeceğim. Üretmeye mecburuz! Bizim üretmemiz lazım.
Son Meclis toplantımızdan bu yana 76 yeni üyemiz ÇTSO ailesine katılırken, 14 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını sildirdi ve bugün itibariyle 9271 üyeli kocaman bir aileyiz.

Sözü fazla uzatmadan sizleri sevgi ile selamlıyor ve Sayın Rektörümüzü kürsüye davet ediyorum.  Saygılarımla,” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Sayın Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanım, Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri, Komite Başkanları, Komite üyeleri ve genel kurul üyeleri, Kıymetli Genel Kurul Üyeleri, Sevgili Hemşerilerim, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin yeni dönemdeki vizyon, misyon ve stratejik hedeflerine yönelik yürütmekte olduğumuz çalışmalar hakkında sizleri bilgilendirmek, özellikle arzulanan üniversite-kent ve üniversite-sanayi işbirliğinin önemine vurgu yapmak üzere buradayım.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale'nin ve bölgenin en önemli araştırma kurumlarından bir tanesidir.  1992 yılında o günkü ismi ile Trakya Üniversitesinden ayrılmış Eğitim Fakültesi o günkü ismi İle yine Çanakkale meslek yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu üçlüsü ile kurulmuş. Bugün artık üniversitemiz, 21 fakülte, 13 meslek yüksekokulu, 1 eğitim enstitüsü 45 araştırma merkezi ile ve 2 yüksekokulumuz var. Hemen hemen neredeyse %100 doluluk oranına sahip bölüm ve programlarıyla 55.000'i aşkın öğrenciye eğitim-öğretim vermektedir.

Üniversitemiz, yeni dönemde "Geleceğin Liderlerini Yetiştiren, Bölgenin Gelişimine Katkı Sunan, Araştırma Odaklı Bir Üniversite" olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu vizyon doğrultusunda yürütmekte olduğumuz eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı faaliyetlerine kısaca değinmek istiyorum.

Eğitim-öğretim alanında, öğrencilerimizin çağın ihtiyaçlarına uygun, nitelikli bir eğitim almaları için gerekli altyapı ve insan kaynağı yatırımlarını sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yeni eğitim modelini hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni eğitim modelinde, öğrencilerimizin teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı bulacağı 7+1 ve 3+1 işbaşı eğitimlerine ağırlık vereceğiz. Bu sayede, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.

Araştırma ve geliştirme alanında, uluslararası rekabet gücünü artıracak projelere odaklanıyoruz. Bu kapsamda, bölgesel ve uluslararası işbirlikleri geliştiriyor, yenilikçi araştırmalara destek veriyoruz. Üniversitemiz, son yıllarda yürüttüğü Ar-Ge projeleri ile önemli başarılar elde etti. Bu başarılar, üniversitemizin araştırma ve geliştirme alanındaki gücünü ortaya koyuyor.

Toplumsal katkı alanında, bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda, sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor, toplum yararına çalışmalara imza atıyoruz. Üniversitemiz, bugüne kadar yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile bölgede önemli bir farkındalık yarattı.

Üniversite-sanayi işbirliği, üniversitemizin en önemli önceliklerinden biridir. Bu işbirliğinin, bölgenin kalkınması ve gelişmesi için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, sanayi kuruluşlarımızla ortak projeler yürütüyor, işbirlikleri geliştiriyoruz.

Yeni dönemde, üniversite-sanayi işbirliğini daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda, özellikle aşağıdaki hususlara odaklanacağız:

Sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak için işbaşı eğitimlerine ağırlık vereceğiz.

Sektörlerimizle Ar-Ge ortak çalışmaları yaparak özellikle dış kaynaklı projelere yöneleceğiz.

Nitelikli ve akredite laboratuvarlarla sektörlerin ihtiyaç duyduğu tüm analizleri yerinde, hızlı, etkin ve ekonomik şekilde gerçekleştirme kabiliyetine ve yetkinliğine sahiptir. Bu noktada kuruluşlarınızın, şirketlerinizin ve sektörlerinizin farklı kentlerdeki analiz laboratuvarlarında yaptırmakta olduğunuz tüm analizlere ve aldığınız danışmanlık hizmetlerine talibiz. Bu bizlerin vizyon ve misyonunun gereğidir. Lütfen kentinizin Üniversitesiyle çalışım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne inanın güvenin, destek verin, yön verin. Artık biz varız. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kazansın, Çanakkaleli kazansın ve sonuçta Çanakkale kazansın. Bu şehir çok daha fazlasını hak ediyor.

Firmalarımızın istek, gereksinim, beklenti ve önerileri doğrultusunda belirli alanlarda üniversiteden akademisyenlerle eşleştirmeler yaparak birlikte çalışma ortamı oluşturmaktayız.


ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN, BÖLGEMİZİN VE ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ


 Kıymetli sanayi kuruluşları, Üniversite-sanayi işbirliğinin, bölgemizin ve ülkemizin geleceği için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Bu işbirliğinin güçlendirilmesi için sizlerin desteğine ihtiyacımız var.

Üniversitemiz, sizlerle birlikte çalışmak için her zaman hazırdır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak bir üniversite olmak için çalışmalarını sürdürecektir. Bu yolda sizlerin desteğini her zaman yanımızda hissedeceğiz.

Bizlere burada sizinle buluşturan ve size hitap etme fırsatı vererek Çanakkalemiz'de yıllardır arzu edilen üniversite-kent ve üniversite-sanayi işbirliklerinin tesis edilmesi noktasında desteklerini esirgemeyen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli Başkanı Sayın Selçuk Semizoğlu'na, yönetim kurulu üyelerine, komite başkanlarımıza ve Genel Sekreter Sema Sandal'a şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum.

Sözlerimi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile yeni dönemde ortaklaşa başlattığımız ve yürütülen proaktif ve nitelikli çalışmalarda başarılar dileyerek noktalıyorum. Teşekkür ederim.” dedi.

Ortak Komite toplantısında söz alan Meclis ve Komite Üyeleri;

ORTAK KOMİTE TOPLANTISI ÜYE GÖRÜŞLERİ

-10 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Celil Yavuz;  Zeytin ve zeytinyağına önem verilen bir şehir olan Çanakkale’miz de son meydana gelen yangınlarda başta olmaz üzere artık Kızılcam yerine zeytin ağaçlarını dikilmesinin önemine değinerek ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’na Zeytin fidanı öncülüğü yapan rektör olmasından olayı teşekkürlerini iletti.
-Meclis Üyesi Orçun Oktay;  Sigorta Meslek Komitesi Üyesiyim. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümlerinin Yenice, Ayvacık ve Lapseki’de bulunduğunu bu bölümlerin Çanakkale Merkez’e alınarak öğrencilerle daha fazla iletişim kurulacağını ve kalifiye eleman yetiştirmenin önemini belirtti. Ayrıca Ayvacık Meslek Yüksekokulu Sigorta bölümü öğrencileri ile buluşarak onlara sigortacılık hakkında bilgilendirme yaptıklarını öğrencilerle bir araya gelmenin mesleğe olan yatkınlığı artıracağını söyledi. Gönüllü olarak Meslek Komitesi olarak öğrencilere sigorta mesleği ile ilgili ders vermek istediklerini iletti.
-TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğretim gören öğrenciler ile ÇOMÜ Kadın Girişimciler Kurulu Topluluğu kurularak, öğrencilerin staj ve iş başvurusu konularında üniversite ile işbirliği protokolü imzalandığı bilgisini iletti. Ayrıca Üniversite – Kadın Girişimciler Kurulu arasında protokol imzalanarak 02-14 Ekim 2023 tarihlerinde açılacak yeni Eğitim Öğretim yılı oryantasyon süresince öğrencilere yarı ve tam zamanlı çalışma imkanı sunulması ile ilgili bilgi yapılmak üzere Üniversite de DESK kurulması dile getirildi.
-16 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Nilgün Gökser; Staj işbaşı eğitim programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilere yarı ve tam zamanlı çalışma imkanı sunulması ile ilgili olanak sağlanmasına öncülük edilmesi gerektiğini belirtti.
-20 No’lu Meslek Komitesi Üyesi ve TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Ayşe Berna Ergin; Gıda sektöründe (peynir, süt vs.) bulunan işletmelerin analizlerini Tarım İl Müdürlüğü ve Bursa Laboratuvarlarında göndererek  analiz  ettirdiklerini belirterek, bu analizlerin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Laboratuvarlarında yapılması yönünde talep de bulundu.
-Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay; Türkiye’nin deprem kuşağında yer almasından dolayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ar-Ge merkezlerinde deprem için daha az zarar verecek tuğla yerine ısı ve yalıtıma uygun inşaat yapı malzemesi üretim yapılması önerisinde bulundu. 
-Yönetim Kurulu Sayman Üye Turgay Kılıç; Çanakkale’mize gelecek olan yeni dönem öğrencilerin İlimizde kalması için turizm sektörü konusunda istişarelerde bulunmak üzere Turizm Fakültesinin ziyaret edilmesi gerekliliği belirtti. Akademik yıl başladığı zaman öğrencilerle buluşmalar yapılmasının turizm sektörü için önem taşıdığını iletti.
-Meclis Üyesi Fatma Erhan; Sektör temsilcileri olarak Yenice, Ayvacık ve Lapseki öğrenim gören öğrencilerden staj konusunda faydalanamadıklarını,  Çanakkale Merkez’e Bankacılık ve Sigortacılık bölümünün açılmasının gerekliliğini belirterek, dış paydaş toplantılarının düzenlenmesini istedi.
-Meclis Üyesi İlkay Erdoğan; Zeytin ve Zeytinyağı üretimi ile oluşan sektör sorunlarından,  zeytin karasuyu analiz laboratuvarlarının eksikliğinden, Kasım ayında başlayacak zeytin hasadında üreticiler ve üniversite işbirliğince çalıştay yapılmasını önerdi.
Ortak Komite toplantısının ardından Eylül Ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi.
Eylül ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Kıymetli Meclis üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2023 yılı Eylül ayı Meclis toplantısına hoş geldiniz.
Bir yanda teknolojinin süratle ilerlediği yeniliklere uyum sağlamaya çalışan günümüz dünyasında insanoğlu sağlık, gıda, su kaynakları, temiz hava, barınma, güvenlik gibi en temel ihtiyaçları ile sınanmaya devam ediyor.
Bu temel ihtiyaçlar deprem, sel, yangın, kuraklık, küresel ısınma, salgın hastalıklar, dünya genelinde sayıları giderek artan savaşlar ve terör olayları ile tehdit edilmeye devam ediyor.
Son dönemde hepimizi derinden sarsan on binlerimizi kaybettiğimiz 6 Şubat Maraş merkezli depremler, 8 Eylül’de 3 bine yakın kaybın yaşandığı Fas deprem felaketi, 10 Eylülde Libya’da yaşanan, 20 bine yakın kaybın olabileceği öngörülen sel felaketi başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan sel felaketleri, dünya genelinde yaşanan devasa orman yangınları, devam eden Rusya Ukrayna savaşı başta olmak üzere neredeyse her kıtada yaşanan savaşlar ve terör olayları, dünya genelinde yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklar insanoğlunun gelişim serüveninin sorgulanmasına neden olmaktadır.
İnsanoğlunun gelişim adı altında elde etmek istedikleri için feda ve tahrip ettiği doğal kaynaklar,  zaman içerisinde doğanın önlenemez tepkisi ile isim değiştirerek ‘AFET’ adıyla bir tokat gibi yüzümüze çarpmaktadır. Üzülerek söylemek istiyorum, maalesef içinde bulunduğumuz yüzyıl afetler yüzyılı olmaya şimdiden aday haline gelmiştir.

BÜYÜK ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DEDİĞİ GİBİ; ‘‘FELAKET BAŞA GELMEDEN EVVEL ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLERİ ALMAK, DÜŞÜNMEK LAZIMDIR. GELDİKTEN SONRA DÖVÜNMENİN ANLAMI YOKTUR.’’

Gerek bölgemizde gerek ülkemizde afetlere karşı duyarlı ve hazırlıklı bir nesil yetiştirmek, olası afetlere karşı tedbirlerimizi arttırmak, şüphesiz en önemli gündemimiz olmalıdır.
Deprem gerçeğinin tedirginliğini yaşarken en son 21 Ağustos tarihinde Çanakkale’nin Damyeri mevkiinde başlayan ve ilimizi tehdit eden orman yangını felaketi hepimize afetlere çok daha duyarlı ve tedbirli olunması konusunda önemli mesajlar vermektedir.
İlimiz orman yangınlarında gösterdikleri can siperhane çaba için başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığımıza, Orman Genel Müdürlüğümüze, Genel Kurmay Başkanlığımıza, Çanakkale Valiliğimize, Orman Bölge Müdürlüğümüze, İl Jandarma Komutanlığımıza, ilimiz başta olmak üzere çevre illerden katkı sağlayan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, duyarlı vatandaşlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.
Kıymetli Meclis üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde, 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 101. Yılını, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’imizin kurtuluşunun 101. Yıl dönümünü büyük gurur ile karşıladık. Emperyalizme karşı vatan topraklarımızın geri kazanımının mihenk taşları olan bu tarihlerin öneminin gelecek nesillerimize aktarımı ülkemizin varlığı ve bütünlüğü için büyük önem arz etmektedir. Bu uğurda hayatlarını feda eden başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve özlemle anıyorum.
Tarihsel önemi yüksek olan bu yılda, Kadın Türkiye Milli Voleybol Takımımızın kazanmış oldukları Dünya Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonluklarını gönülden tebrik ediyorum.  Kahraman Türk kadınımız dünyada azmin ve becerinin canlı örneği ve ilham kaynağı olmuştur. Milli takım kaptanımız Eda Erdem’in başarı primi ile ilgili gelen soruya verdiği yanıtı; ‘Atatürk’ün sporcu kızları, ülkesi adına kazandıkları başarıyı pazarlık konusu yapmaz. Ne prim ister ne de başka özel bir şey. 85 milyona yaşattığımız mutluluk bize yeter.” sözlerini ayakta alkışlıyorum.
Kıymetli Meclis üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Konuşmamın son bölümünde sizlere ekonomik gelişmelerden bahsetmek istiyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanan, 2024-2026 yıllarını içeren Orta Vadeli Program hedefleri yurt içi ve yurtdışı ekonomi çevrelerince olumlu karşılanmıştır. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de son dönemde uygulamaya alınan politikaların Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Türk bankacılık sektörünün görünümünün negatiften durağana yükseltildiğini bildirmiştir.
Analistler, söz konusu gelişmelerin Türk lirası varlıklara olan ilgiyi artırdığını kaydederek, özellikle Türkiye'nin CDS'lerinin 400 baz puan altında kalıcı olması halinde yabancı ilgisinin devam edebileceğinin dikkatini çekmiştir. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez’in Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’de devam eden Dünya Bankası Programına ek olarak, 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngörüyoruz şeklinde açıklaması, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de üç yıl içinde Türkiye’ye 51 milyar dolarlık yatırım planı atılan olumlu adımların bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Şüphesiz daha önemlisi atılan olumlu adımların istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam etmesidir.
Diğer taraftan, günümüz ekonomisinin en temel problemlerinin başında kuşkusuz yüksek enflasyon ve istihdam sorunları gelmektedir.  Yüksek enflasyonla mücadele konusunda atılan adımların kararlılıkla yürütülmesini, özellikle vergi alanındaki düzenlemelerin yanında kamu maliyesinde gerçekleşecek tasarruf adımlarının atılmasını önemsiyoruz.
Başta yüksek oranda artan barınma ve ilgili yaşam maliyetlerinin öncelikli olarak kontrol altına alınması büyük önem arz etmektedir. Özellikle kiralık ve satılık ev fiyatlarının ulaştığı rakamlar dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın mevcut gelir yapısı ile karşılamasının imkânı kalmamıştır. 
Uygulanan politikalar çerçevesinde, ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm sektörlerin eş güdümlü, birbirlerini destekleyerek kalkınması adil gelir dağılımı, istihdam ve sürdürülebilir kalkınmaya etkisi yüksektir.
Bu durum ile ilgili içinde bulunduğumuz turizm sektörü ile ilgili bir örnek vermek istiyorum.
Bilindiği üzere 2020 ve 2021 yılları covid salgının etkileri ile dünya turizm tarihinin yaşadığı en ağır travmatik dönem olarak kayıtlara geçmiştir. Sonraki yıllarda yaşanan toparlanma ile birlikte sektör ek vergilere tabi olmuştur. Bunun yanında son dönemde tüm sektörlere yansıyan vergi artışları malumdur. Eğer acı bir reçete uygulanması gerekiyorsa el birliği ile bunu yapmak noktasında en küçük bir çekince yoktur. Fakat bu uygulanırken sektörler arası denge oldukça önemlidir. Örneğin turizm sektöründe gıda girdilerinin büyük bir çoğunluğu %1 KDV oranı ile vergilendirilirken konaklama sektöründe kesilen faturalar konaklama ve yemek hizmetlerinde %10 KDV, toplantı, organizasyon kalemlerinde %20, eğer hizmet konaklama ile birlikte veriliyorsa ayrıca %2 ilave konaklama vergisine tabidir. Oranlardaki karşılıklı dengesiz durum bir tarafın daha fazla vergi ödemesine diğer tarafın daha az vergi ödemesine neden olmaktadır. Bu durum en azında sektörel karşılıklı ticaret halinde eşitlenebilir olmalıdır.
Turizm, ülkemizin ihtiyacı olan nakit döviz kaynağını ithalata bağımlı olmadan üretebilen en büyük fabrikasıdır. Sektörümüz bir yandan ekonomik dalgalanmalarla mücadele ederken diğer yandan da vergisiz ve denetimsiz tesislerinin açtığı haksız rekabet ortamıyla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır.
Günübirlik denetimsiz konaklama tesislerinin denetim altına alınmasını hem sektörün geleceği için hem de hizmet kalitesinin sürekliliği için önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler hizmet sektöründe oluşacak rekabetin kaliteyi artıracak şekilde gelişmesini ve büyümesini arzu ediyoruz.  
Turizm işletmeleri ile ilgili diğer bir durum ise yurtdışından turist ağırlayan konaklama işletmeleri ile incoming yapan seyahat acentelerimiz doğrudan döviz kazandırıcı faaliyet gerçekleştirmesine rağmen ‘ihracatçı’ sektör tanımlamasına girmemektedir.
Bu durum neticesinde ülkemize döviz kazandırıcı faaliyet gösteren turizm işletmeleri ihracatçı kategorisinde yer alan işletmelere sağlanan kolaylıklardan muaf tutulmaktadır. Bu eşitsizliğin de ortadan kaldırılması turizm işletmelerinin döviz kazandırıcı faaliyetlerinin güçlendirilmesi için oldukça yüksek bir öneme sahiptir.
Değerli Meclis üyeleri ve Basın Mensupları, Koşullar her ne olursa olsun laf yerine iş üretmek, durmadan çalışmak, İlimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesine katkı sağlayıcı çalışmalarda bulunmak,  Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak hepimizin öncelikli kalkınma hedefi olmalıdır. Bu yolda iyi eğitimli, milli değerlerinin bilincinde, liyakati ile öne çıkan, ilim ve bilimin ışığında ilerleyen bir nesil koşulsuz idealimiz olmalıdır.
Sözlerime son verirken hepinizi sevgi ve saygı ile bir kez daha selamlıyor ve müsaadelerinizle Eylül ayı Meclis gündemimize geçiyorum.” dedi.
Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Ağustos ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2023 Ağustos ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetici Asistanı Selen Kılıç tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Ağustos ve Eylül Aylarında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin okunmasıyla son buldu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum